Układ pokarmowy
człowieka składa się z następujących odcinków:
- OTWÓR USTNY
- JAMA USTNA – GRUCZOŁ ŚLINIANKI
- GARDŁO
- PRZEŁYK
- ŻOŁĄDEK
Żołądek stanowi najszerszą część przewodu
pokarmowego o workowatym kształcie.
Wielkość żołądka jest bardzo zmienna. Jego
pojemność waha się od 1000 do 3000 mililitrów.
Gruczoły żołądka wydzielają śluz i sok żołądkowy
zawierający enzymy to jest pepsynę, katepsynę, podpuszczkę i kwas solny. Przy
udziale enzymów odbywa się w żołądku trawienie białek. Kontynuowane jest
także trawienie cukrów rozpoczęte w jamie ustnej.
- JELITO CIENKIE – GRUCZOŁY: TRZUSTKA I WĄTROBA
DWUNASTNICA
Dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita
cienkiego o długości 25–30 centymetrów.
Wypełniający światło dwunastnicy sok dwunastnicy o
odczynie słabo zasadowym zawiera enzymy trawiące węglowodany, białka i
tłuszcze. Do dwunastnicy przez drogi żółciowe wątroba wydziela około 1,5 litra żółci na dobę.
WĄTROBA
Wątroba jest największym gruczołem ciała ludzkiego,
który leży tuż pod przeponą po prawej stronie jamy brzusznej. U dorosłego
człowieka waga tego gruczołu dochodzi do 1500 gram. Jest ona
zbudowana prawie wyłącznie z komórek wątrobowych, czyli hepatocytów. Jest to
narząd miękki, a jednocześnie kruchy i łatwo pękający przy silnym urazie.
TRZUSTKA
Trzustka jest narządem gruczołowatym o budowie
zrazikowatej, Wyróżnia się następujące części trzustki: głowę, trzon i ogon.
- JELITO GRUBE
Jelito grube rozciąga się na długości około 1,5 metra od ujścia
jelita cienkiego do odbytu. Dzieli się na jelito ślepe (wraz z wyrostkiem
robaczkowym), okrężnicę i odbytnicę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz