Układ pokarmowy człowieka



Układ pokarmowy człowieka składa się z następujących odcinków:

  • OTWÓR  USTNY
  • JAMA  USTNA – GRUCZOŁ  ŚLINIANKI
  • GARDŁO
  • PRZEŁYK
  • ŻOŁĄDEK

Żołądek stanowi najszerszą część przewodu pokarmowego o workowatym kształcie.

Wielkość żołądka jest bardzo zmienna. Jego pojemność waha się od 1000 do 3000 mililitrów.

Gruczoły żołądka wydzielają śluz i sok żołądkowy zawierający enzymy to jest pepsynę, katepsynę, podpuszczkę i kwas solny. Przy udziale enzymów odbywa się w żołądku trawienie białek. Kontynuowane jest także trawienie cukrów rozpoczęte w jamie ustnej.



  • JELITO CIENKIE    GRUCZOŁY: TRZUSTKA  I  WĄTROBA

DWUNASTNICA
Dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości 25–30 centymetrów.

Wypełniający światło dwunastnicy sok dwunastnicy o odczynie słabo zasadowym zawiera enzymy trawiące węglowodany, białka i tłuszcze. Do dwunastnicy przez drogi żółciowe wątroba wydziela około 1,5 litra żółci na dobę.


WĄTROBA
Wątroba jest największym gruczołem ciała ludzkiego, który leży tuż pod przeponą po prawej stronie jamy brzusznej. U dorosłego człowieka waga tego gruczołu dochodzi do 1500 gram. Jest ona zbudowana prawie wyłącznie z komórek wątrobowych, czyli hepatocytów. Jest to narząd miękki, a jednocześnie kruchy i łatwo pękający przy silnym urazie.


TRZUSTKA
Trzustka jest narządem gruczołowatym o budowie zrazikowatej, Wyróżnia się następujące części trzustki: głowę, trzon i ogon.

 
  • JELITO GRUBE
Jelito grube rozciąga się na długości około 1,5 metra od ujścia jelita cienkiego do odbytu. Dzieli się na jelito ślepe (wraz z wyrostkiem robaczkowym), okrężnicę i odbytnicę.




                                                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Follow by Email